top of page

Het verzet

Een klein deel van de Nederlanders sloot zich dapper aan bij het verzet en probeerde zo weerstand te bieden aan nazi-Duitsland. Het is een onderwerp wat bij mij in de klas altijd erg tot de verbeelding spreekt, omdat de verhalen zo spannend zijn. Dus ga jij in jouw groep aan de slag rondom WO2, sla dit stuk dan zeker niet over!Met dit leuke werkblad kunnen jouw leerlingen de informatie rondom het verzet verwerken en helder op een rijtje zetten, zodat je zeker weet dat ze de lesstof goed in zich opnemen. Ook verdiepen ze zich in 3 verzetsstrijders. Je kunt het gemaakte werk in laten plakken in het themaschrift of je kunt je leerlingen een mooi lapbook laten maken!


Je kunt de leerlingen zelf 3 verzetsstrijders laten kiezen waar ze meer over willen weten, maar je kunt er natuurlijk ook 1 of 2 aan bod laten komen met behulp van een (close reading) lees sessie met een rijke tekst!


Le(e)stip: Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het boek 'Hoe fel de zon ook scheen' van Arend van Dam. Hierin vind je allerlei korte verhalen over de oorlog, met onder andere verhalen over:

  • George Maduro

  • Hannie Schaft

  • Walter Süskind

  • Miep Gies

Lees over Anton de Kom (onderdeel van de Canon van Nederland) in een ander boek van Arend van Dam, namelijk het kinderboekenweekgeschenk van 2020 "De Diamant van Banjarmasin". Voor een verhaal over Boy Ecuro vond ik in het Denkboek van 2023 een prachtig vormgegeven stripverhaal.


Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de Powerpointpresentatie die ik maakte om in de klas te vertellen over de oorlog. Deze vind je hier.

Wil jij ook dit leuke flipboek maken met jouw klas? Klik dan hier!


Comments


oP zoek naar iets anders?
bottom of page