In de 5 jaar dat het oorlog was hier in Nederland, is er veel gebeurd. Soms verliezen leerlingen daardoor een beetje het overzicht. Het maken van een tijdlijn is dan ook een hele nuttige, leerzame, maar natuurlijk ook leuke opdracht!
Hoe tof ziet dat eruit?! Ik weet zeker dat je leerlingen met veel plezier aan de slag gaan met deze opdracht.
Om jou en de leerlingen op weg te helpen, heb ik ook een Powerpointpresentatie gemaakt die je kunt gebruiken om te vertellen over het verloop van de oorlog. Er zijn twee varianten: Een met tekst en uitleg op de dia's en eentje met alleen de afbeeldingen en begrippen. Kies zelf welke je wilt gebruiken in de klas. Ook heb ik links toegevoegd naar ondersteunde clips en afleveringen (de serie 13 in de Oorlog is elk jaar een favoriet van mij en mijn leerlingen!)
Mijn ervaring is dat mijn groep het heerlijk vindt als ik een soort 'college' geef: Aan de hand van de dia's vertel ik spannend en boeiend over wat er allemaal gebeurd is. Regelmatig laat ik ze ook aantekeningen maken tijdens deze lessen, want niet alleen zorgt schrijven voor een actieve werkhouding, ook beklijft de stof beter. Een handige manier van aantekeningen maken is de Cornell methode.
TIP: Print de dia's uit en hang deze op aan je themamuur. Zo kunnen je leerlingen de informatie nog eens raadplegen als ze werken aan hun tijdlijn!
De presentatie is opgedeeld in verschillende hoofdstukken:
Wat er aan de Tweede Wereldoorlog vooraf ging (over WO1, het Verdrag van Versailles en de opkomst van Hitler en de NSDAP)
Nederland wordt bezet (over de gebeurtenissen rondom de bezetting, de NSB en hoe het dagelijks leven van de Nederlanders veranderde)
Jodenvervolging (over de anti-Joodse maatregelen, deportatie en Anne Frank)
Verzet (over klein verzet, radio en kranten en gewapend verzet)
Einde in zicht (over D-Day, Dolle Dinsdag en Operatie Market Garden)
Werelwijd oorlog (over de oorlog in Azië en de atoombommen
Vrede, en toen? (over de oprichting van de VN, de staat Israël en de Universele Verklaring van de rechten van de Mens)
Je kunt zelf kiezen of je alle hoofdstukken aan bod laat komen. Als je groep nog weinig voorkennis heeft, kun je het gedeelte 'Wereldwijd oorlog' bijvoorbeeld weglaten. Ook kun je natuurlijk de presentatie opbreken in stukjes, want alles in één keer wordt misschien wel een hele lange les ;)
Om de presentatie goed weer te kunnen geven moet je deze lettertypen downloaden: KG HAPPY solid en Montserrat.
Klik hier voor dit toffe tijdlijn werkblad en de presentaties!
Wil je alleen het werkblad om de tijdlijn te maken? Klik dan hier
Comments