Bij het vertellen over de Tweede Wereldoorlog moet je uiteraard vertellen welke landen betrokken waren en aan welke kant ze stonden. Zulke kennis is nodig om het verloop van de geschiedenis goed te begrijpen en zelfs ook om huidige conflicten en situaties in perspectief te kunnen zien.
De overzichtelijkste manier om dit weer te geven, is door het kleuren van een kaart.
Het frustreerde mij al jaren dat er op Internet geen fatsoenlijke kaart van Europa te vinden is (veel te dikke lijnen, korrelige kwaliteit, of juist veel te gedetailleerd) dus besloot ik mijn iPad te pakken en er zelf eentje te tekenen!
Lesidee:
Laat je leerlingen ontdekken welke landen betrokken waren in de Tweede Wereldoorlog met behulp van een rijke tekst, zoals het eerste hoofdstuk uit het boek 'En toen was het oorlog'. Via deze website van de uitgever kun je dit hoofdstuk zelfs zo downloaden!
Daarin kunnen de kinderen lezen dat Duitsland onder andere Nederland, België en Noorwegen bezette, welke landen tot de asmogendheden gerekend worden en welke landen tegen Hitler vochten. Je kunt natuurlijk ook een andere tekst selecteren!
Ik heb twee varianten gemaakt van de kaart: Eentje mét de namen van de landen erop en eentje zonder, een blanco kaart dus. Kies zelf welke je inzet in jouw groep. De blanco kaart vraagt om meer vaardigheden, want dan moet er natuurlijk in de atlas ook nog gezocht worden naar waar welk land ligt. Een mooie aanvulling op de gewone altas is dan 'De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog' vol interessante afbeeldingen en informatie!
Je kunt natuurlijk ook binnen je groep differentiëren met de kaarten. Geef leerlingen die uitdaging kunnen gebruiken de blanco kaart of juist de ingevulde kaart aan leerlingen die meer hulp nodig hebben.
Laat de kaart daarna in het themaschrift inplakken natuurlijk en zo hebben je leerlingen zelf een mooi overzicht gecreëerd! Gegarandeerd een leerzame en leuke les met hoge betrokkenheid van je leerlingen. Veel plezier!
Klik hier voor de kaart van Europa!
Comentários