top of page

thematisch werken

Logo

Wat is thematisch werken? En misschien nog belangrijker: Waarom zou je thematisch moeten werken in de klas?

"Wanneer samenhang goed wordt vormgegeven, draagt dit bij aan betekenisvol leren, waardoor de betrokkenheid van leerlingen vergroot." - SLO

Logischerwijs leren betrokken leerlingen meer, ze zijn immers meer actief met de les en de lesdoelen bezig. Het werken in thema's is iets wat in de onderbouw van het basisonderwijs dan ook een vanzelfsprekendheid is. Loop een willekeurige groep 1/2 binnen en je ziet meteen wat ik bedoel: Het boek 'Boer Boris gaat naar de markt' staat prominent op de kast, in de huishoek staan schappen met eten en een kassa, aan de muur hangen werkjes waarbij groenten en fruit gesorteerd zijn en in de schrijfhoek worden boodschappenlijstjes gemaakt. Kortom: Alles in zo'n klas straalt 'eet smakelijk' uit. 

Deze manier van werken wordt gelukkig steeds vaker ook in groep 3 toegepast en af en toe ook nog in groep 4. Maar vanaf de middenbouw verdwijnt het bijna volledig. De taalmethode behandelt bijvoorbeeld woorden rondom het thema 'gezond', bij geschiedenis gaat het over Willem van Oranje, de aardrijkskundeles richt zich op het lezen van kaarten in de atlas en de natuurles legt uit hoe tandwielen werken.

De meeste methodes werken ook vrijwel uitsluitend vanuit hun eigen tekstboek en met een verwerking in een werkboek. Er komt geen creativiteit of 21e eeuwse vaardigheden aan te pas en ook wordt er nauwelijks een beroep gedaan op het eigenaarschap van de leerlingen. Het plezier in leren is heel ver te zoeken. 

Ik denk dat dat anders kan (en anders móet!). Combineer de lessen met elkaar, zorg voor vakoverstijgende opdrachten en daag de leerlingen uit om zelf na te denken en te creëren. Werk, net zoals in de onderbouw, in thema's en koppel de verschillende lesdoelen aan dat onderwerp. Voeg ook nog interessante en bijpassende jeugdliteratuur toe en je slaat 10 vliegen in een klap.
Ik garandeer je dat de kinderen enorm betrokken zullen zijn en met veel plezier aan de slag zullen gaan met de lessen. Mijn eigen leerlingen stonden te juichen als 'thema' op het bord stond en kregen er geen genoeg van.

 

In mijn thema's verweef ik dus wereldoriëntatie met woordenschat, creatief schrijven en begrijpend lezen en probeer ik dat mijn lessen kunstzinnige vorming (muziek, handenarbeid) zoveel mogelijk aansluiten bij het onderwerp. De werkvormen van de lessen en de opdrachten variëren: Eigenlijk is alles mogelijk. Geregeld is er ook een rekenactiviteit die past bij dit thema en ik lees regelmatig een stuk voor uit een bijpassend boek, waardoor ook boekpromotie aan bod komt.

Ben je enthousiast geworden? Lees dan verder op mijn website voor inspiratie en lesideeën. Ik wens jou en je leerlingen heel veel leerplezier!

alle thema's op een rijtje

Feest!
website_edited.png
Reis om de wereld
website_edited.png
bottom of page